
Schrijftip – Weg met containerbegrippen: zeg wat je écht bedoelt!
Nietszeggende woorden en containerbegrippen: in de kliko ermee! Of… Geef wat meer context. Dan snappen we het beter. Sommige woorden worden zó vaak gebruikt dat
Sommige woorden worden zó vaak gebruikt dat ze zo’n beetje alle betekenis ervan kwijt zijn Impact. Ambitieus. Next level. Social media, salespagina’s en bio’s staan er vol mee.
Klinkt leuk. Zegt niet zoveel.
Het probleem met dit soort woorden is dat ze alles kunnen betekenen – en daardoor uiteindelijk niks. Als de lezer er geen beeld bij krijgt, heeft je tekst weinig effect.
Kan dat beter (en concreter)…?
Jazeker.
Maar eerst 3 containerbegrippen die direct met het oud papier mee mogen:
Een begrip waar ik niet zoveel mee kan, maar mijn gamende zoontjes zeker wel: next level. Maar wat ís het volgende level? Hoe ziet dat er precies uit en voor wie?
Voor jou betekent ‘next level’ misschien een ton omzet. Voor je buurvrouw een dag zonder mails beantwoorden.
Eentje waar ik persoonlijk de meeste kriebels van krijg: impact. Serieus, wat bedoel je nou?!
“Ondernemers die impact willen maken.” Super. Maar waar precies? Een positieve verandering in de wereld? In je branche? In je huishouden?
Impact klinkt groots, maar een blunder heeft óók impact. Vraag maar aan iemand die ooit per ongeluk een zakelijke mail met ‘kusjes’ heeft afgesloten.
AI denkt ook aan videospellen bij de woorden impact, next level en ambitieus.
“Voor ambitieuze ondernemers!” Again, nog zo’n holle uitdrukking, zonder context. Als ik dit als doelgroepbeschrijving zie, denk ik direct: niet voor mij.
Niet dat ik zonder ambities ben, maar omdat ik eerder de associatie boss babe bij zulks terminologie heb. Iemand die graag iets wil zijn… Maar er alleen nog van droomt.
Daarbij is, in mijn bescheiden mening, iedere ondernemer bij voorbaat ambitieus. Het voegt niks toe.
Voor de één is ambitie een miljoenenbedrijf opbouwen. Voor de ander is het gewoon genoeg verdienen om zonder stress de hypotheek te betalen en verder lekker op de bank te Netflixen… klinkt best prima, eigenlijk.
Dus wat bedoel je als je jezelf of je doelgroep ‘ambitieus’ noemt? Waar zit die ambitie in? Serieus genomen worden? Serieus geld verdienen? Serieuze zaken aan de kaak stellen of oplossen?
The ultimate ambitieuze boss babe die next level impact wil maken (AI)
…dat je je teksten veel meer boss babe vibes geeft als je abstracte termen vervangt door iets echts. Geef een praktisch voorbeeld. Iets wat je lezer voor zich ziet, voelt, herkent. Hoe specifieker je bent, hoe sterker je boodschap.
Natuurlijk kan er een range aan ambities zijn, maar benoem het dan ook. Wil je de ambitieuze ondernemers aanspreken? Laat dan zien wat ambitie voor hen betekent. Is dat een ton omzet draaien of juist een werkweek van twintig uur?
💡 Heb je het over groei? Bedoel je een verdubbeling van je omzet? Of durven stoppen met opdrachten die niet meer bij je passen?
💡 Spreek je over zichtbaarheid? Is dat een viral post op LinkedIn of gewoon eens uitspreken waar je voor staat, zonder disclaimers?
💡 Noem je verbinding? Gaat het om diepe gesprekken met klanten, of om een nieuwsbrief schrijven die voelt als een bericht aan een goede vriend?
Want iedereen is ambitieus, authentiek en wil next level impact maken… Op zijn of haar eigen manier. Al deze woorden zijn prima, zolang je ze vult met iets tastbaars.
Laat het zien. Maak het voelbaar.
Dát is pas next level schrijven.
Jij leert de schrijfhacks zodat jouw teksten pageturners worden, en waardoor je lezers denken: ja, dit wil ik. En je doet het niet alleen, maar in een community van ervaren ondernemers, net zoals jij.
Nietszeggende woorden en containerbegrippen: in de kliko ermee! Of… Geef wat meer context. Dan snappen we het beter. Sommige woorden worden zó vaak gebruikt dat
Ongeremd schrijven? Schrijf met de deur gesloten… Voor véél spannendere verhalen Ken je dat gevoel? Je wilt schrijven, maar zodra je begint, bemoeit je innerlijke
Vier jouw overwinning voor LIKES 😌 Geintje, voor verbinding natuurlijk. De likes zijn extra Zie je een bericht met veel applaus? Geheid ben je op