
Je salespagina 10x beter met deze tip
“Herken je dit?” kan naar de copy-hel. Tijd voor iets beters. Iets dat je lezer wakker schudt, of laat gniffelen. Hier vind je 10+ alternatieven die écht binnenkomen.
Ken je dat gevoel? Je wilt schrijven, maar zodra je begint, bemoeit je innerlijke criticus zich er weer mee: “Kan dit wel? Wat zullen mensen hiervan denken?” Of misschien loop je vast, omdat je te veel bezig bent met hoe het overkomt.
Voor ondernemers die af en toe weerstand of een blokkade ervaren (don’t we all?), is er een gouden schrijfregel uit Stephen King’s On Writing: Schrijf met de deur gesloten.
Wat dat betekent en waarom het fantastisch werkt? Lees door…
In 2022 gaf ik mij op voor een tweedaagse schrijfcursus van Kluun: “Op weg naar een 10 voor schrijven”. Toen de mail kwam met daarin de tekst die we moesten indienen, schrok ik me te pletter:
“Ik wil dat je een verhaal, column of scene schrijft van 600-700 woorden over iets waar je je NIET comfortabel bij voelt. Schrijf iets dat je eigenlijk liever niet zou posten, delen, voorlezen. Het mag fictie zijn, het mag een bekentenis zijn, het mag een vileine hatemail zijn, het mag een onwelvoeglijke mening of visie zijn, het mag tegen pornografisch geil zijn, het mag onwelriekend goor zijn, wat je wilt.”
En dat gaat één van Nederland bekendste auteurs lezen en beoordelen. Sterker nog, twéé van Nederland bekendste auteurs, Ronald Giphart gaf op dag twee een gastcollege over zijn schrijfproces. Enfin, je kan je voorstellen hoe intimiderend dát was.
Overigens hele aardige kerels.
Uiteindelijk (her)schreef ik de eerste hoofdstuk van mijn boek. Dat deed ik ongeremd, met knikkende knieën en hier en daar schaamrood op mijn kaken. Toen ik het herlas, wist ik dat ik eindelijk – na twee eerdere versies – de juiste toon had gevonden.
Het manuscript ligt as we speak bij twee uitgevers (en dan niet op de ongelezen stapel…). Hopelijk kom ik gauw bij deze blog terug met goed nieuws. 🙂
Ongeremd schrijven, dus! Misschien de allerengste opdracht die je ooit gaat krijgen. Misschien opent het daarna wel wat deuren…
Let’s get into it!
Het is jij en jij alleen in je kamer. Je kantoor, werkkamer, schuur, boudoir – whatever works for you. Niemand leest mee. Sterker nog, niemand kan überhaupt naar bínnen. Niet in de ruimte, niet in jouw gedachten.
Hier mogen alle ongeremde, bizarre, wraakzuchtige, bloedstollende of ordinaire woorden naar boven komen. Dit is jouw speelruimte. Jouw terrein.
Wie iets nieuws schept, is kwetsbaar. Dat zei een schrijver ooit tegen me.
Als schrijver ben je GOD. Dat leerde ik van een ander.
En beide zijn waar.
Delen heeft consequenties, ja. Je inhouden heeft er veel meer.
Wat afstoot, trekt ook aan. Denk maar aan zo’n batterijtje met een plus- en een minpool. Het is allebei nodig. De kracht zit in de spanning ertussen.
Schrijven is precies zo. Als je vrijuit durft te schrijven – met de deur gesloten – laat je iets echts ontstaan. Pas later, als je herschrijft, bepaal je wat je deelt.
Schrijf eerst voor jezelf. Vertel wat jij alleen te vertellen hebt.
En doe ‘m daarna maar op een kiertje. Zodat ik binnen mag komen en over je schouder mag kijken. Je influisteren hoe je woorden nog krachtiger binnenkomen.
Maar voor nu? Trek die deur dicht. Zet je gedachten op papier.
Happy writing.
Verleidende Teksten voor je Socials
Van hooks die scoren (nee niet van die cliché-haakjes, bah) tot onweerstaanbare CTA’s die nonchalant verleiden… en alles wat daartussen zit.
Deze cursus zit ramvol praktische tips, slimme voorbeelden en bewezen best practices om jouw socials onweerstaanbaar te maken. Meer volgers, meer leads, meer klanten – met teksten die mensen onmogelijk kunnen negeren.
“Herken je dit?” kan naar de copy-hel. Tijd voor iets beters. Iets dat je lezer wakker schudt, of laat gniffelen. Hier vind je 10+ alternatieven die écht binnenkomen.
Veel schrijvers bouwen hun teksten op als een opwarmrondje, maar dat is funest voor je lezer. Mensen scannen, dus begin met je punt – in je intro, maar ook in elke alinea. In deze blog laat ik je zien hoe dat werkt, met frustratie-voorbeelden, schoolfotostress en praktische tips.
Je hoeft niet op een yogamat in Bali te gaan zitten om je creativiteit nieuw leven in te blazen (mag wel). In deze blog: simpele manieren om weer zin, flow en ideeën te voelen.
Soms kan één woord je gedachten terugbrengen naar een vergeten herinnering – compleet met geuren, geluiden en gevoelens. Door vijf minuten non-stop te schrijven over zo’n woord, ontdek je niet alleen bijzondere momenten, maar ook je eigen stem.
Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is.